SOMMARTID med VANDRING på fjälleder och enkla sommarstigar, cykla i vacker fjällterräng, fiska, paddla och spela golf på Sveriges högst belägna 18-hålsbana. 

Utbudet av fantastiska dagsturer för vandring av varierande svårighetsgrad är i det närmaste obegränsade. Vandringslederna är beskrivna i Vandringsguiden.

Från stugan kan du välja att gå i skogen upp till en utsikt på Röstberget eller strosa längs Ljusnan och ner till bruksområdet med skyltad kulturstig, där du kan se ramsåg, smedja och våghus. Det finns utemöbler och utegrill till alla stugor. Vill ni ta en bastu så finns byalagets vedeldade på gångavstånd.

Funäsfjällens Calazokarta i vädertåligt material är ett måste om du vill göra längre vandringsturer. Om man lätt vill ta sig ovan trädgränsen kan man ta betalvägen i Tänndalen upp till Fjällparkeringen där ni har Hamrafjällets naturreservat, Skarvarna, Anderssjöarna med våffelstugan Andersborg endast 1600 meter från parkeringen. Funäsgondolen eller andra linbanor i området gör det lättare att ta sig upp på någon av alla vackra fjälltoppar i Funäsfjällen. Vandringslederna är beskrivna i Vandringsguiden. Den ursprungliga Pilgrimsleden fortsätter till Nidaros, (Trondheim), Norge.

I Funäsfjällen finns hela 60 toppar över 1000 möh.

Förutom vandring och golf så kan du välja turridning på islandshästar, cykling, fiske, kanot, klättring, kultursevärdheter mm. Fiske- och cykelguiden finns också i bra format.

Många goda skäl följer här för att sommarsemestra i Härliga Härjedalen!
Vänliga människor, stillhet och lugn. 
Sveriges närmaste högfjällsområde med 60 lättillgängliga toppar över 1000 m o h. Variationsrika vandringsleder längs fjällbäckar med både små och stora vattenfall. Vandringsvänliga, blomsterrika fjäll. Helags 1798 möh med Sveriges sydligaste glaciär.
Våffelserveringar; Djupdalsvallen vid Mittåkläppen, Kariknallarna i Bruksvallarna och Andersborg intill Hamra naturreservat i Tänndalen, med en fjällparkering så du kan starta vandringen vid trädgränsen. Högfjällsplatån Flatruet  med Sveriges högst belägna landsväg.
Rogens Naturreservat. Hundratals sjöar. Fina fiskevatten på ett fiskepass. 
Genuin fjällbondemiljö med kor, får och getter. Mejeri och butik Fjellost i Bruksvallarna.
Härjedalens Fjällmuseum som skildrar fjällböndernas och samernas liv samt bruksepoken 1600-1800talet. För barnen finns en gruvtunnel byggd från entréplan till övre våningen där där man kryper in och kommer ut i en minisäterstuga. Intill museet ligger Fornminnesparken anlagd på 1800-talet. Äventyr utomhus för barn; se Vandringsguiden KulTurer. 
18-håls golfbana i Ljusnedal och 9-håls golfbana pay & play i Ramundberget.
Gondolbana till Funäsdalsbergets topp där det finns cykel- och vandringsleder förbi en samisk park.   Myskoxhägn i Tännäs med guidade visningar.
75 km till Röros, Unescoskyddad gruvstad  i Norge. Ta av i Brekken och följ norra sidan Aursjön till Glåmos där du tar vänster till Röros. Södra sidan Aursjön tillbaka! Myskoxguidning och Rogens naturrum i Tännäs.
Vet ni om vårt rika djurliv? Älg, ren, lodjur, fjällräv, myskoxe, kungsörn, järv och björn för att nämna några.

Kommentarer är stängda.